BODTO Haberleri
BODTO MECLİS TOPLANTISINDA GÜNDEM YİNE BODRUM
BODTO MECLİS TOPLANTISINDA GÜNDEM YİNE BODRUM
01.04.2016 16:31

31 Mart Perşembe günü, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Meclis Başkanı İlhan Ersan'ın başkanlığında yapılan BODTO Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısında Tasarım Vakfının kurucusu, mimar Faruk Malhan kentsel tasarım konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Dünya çıkmazlarından çıkabilmek için sivil toplum kuruluşlarının birlik beraberlik içinde çalışması gerektiğinin altını çizerek konuşmasına başlayan Malhan, kentsel tasarım konusunda İzmir'de süregelen planlama çalışmasının Bodrum'a örnek olabileceğini açıklayarak şunları ifade etti: “Şuan dünyadaki görüş demokrasinin belli bir çıkmaza girdiği üzerine, akademik görüşe göre demokrasinin bu çıkmazdan kurtuluşu sivil toplum beraberliğinde… Bundan dolayı Bodrum Ticaret Odasının bu kamusal hali ile görevi sadece Oda üyelerinin çıkarlarını korumak değil, onların ötesinde daha bir sürü aydın görevleri yerine getirmektir”.
“Bodrum tek yönlü ekonomiye, turizme odaklanmış durumda ancak bunu çeşitlendirmek gerekiyor. Bu konuda kırsal kalkınma projelerinin önemi büyük. Bodrum'da da bu konuda ciddi bir potansiyel var. Bodrum'un özgün mutfağı, tarihi çevresi ve Halikarnas gibi destansı bir yapısı var… Bunları değerlendirmek gerekiyor.” diyerek sunumuna devam eden Malhan İzmir ilinde yürütülen kentsel tasarım projesinin Bodrum için model olabileceğini önerdi ve “Bodrum'un kentsel tasarımı hakkında derinlemesine bir çalışma yapmadım… Buraya gelmeden önce İzmir'e gittim, İzmir'de tarihsel dokunun yeniden kazanılması için bir proje hazırlanmakta, Belediye tarafından ciddi bir fon ayrılmış. Kıyı-deniz projesi ile bir taraftan eski merkezi nasıl sağlıklı hale getiririz diye düşünüyorlar. Onlardan şu sözü aldım, daha geniş bir toplantı için daha geniş kapsamlı bir çalışma yaparsak, Bodrum Belediyesi, BODTÜM, Bodrum Ticaret Odası olarak bir davet yaparsak bu işe nasıl başladıklarını bize anlatabilirler” açıklamasında bulundu.
Bodrum'da ekonomik kalkınmanın yerel ürünlerin sertifikalandırılarak doğru pazarlama yöntemleri ile sağlanabileceğini vurgulayan tasarımcı Faruk Malhan bu konuda Pınarlıbelen mevkiinde inceleme yaptıklarını ve bu arazinin eko-turizm için çok uygun olduğunu belirtti. “Pınarlıbelen'deki öneri proje, ana aktiviteleri ve kamusal aktiviteleri burada tutmak, onun dışında herkesin kendi evinde kendi bahçesinde üretim yapması ve orada oranın köylüsü ile bunları yapmak şeklindedir. Eko turizmin anlamı budur, bölgenin yerlisi ile çalışmak… Burada ben ciddi şekilde kooperatifçiliğin desteklenmesi taraftarıyım. Köylü üretecek ve getirip ortak pazarda satacaktır. Burada ihracat kapısını açabiliriz, yine el sanatlarına, hayvancılığa yer verebiliriz. Biz bunu böyle bir proje alanımız var diyerek Büyük Şehir Belediyesine sunacağız. Bu turizm gerek İtalya'da gerek Fransa'da yer edindi ve Amerika'ya sıçradı. Tabi şarküteri ürünleri de çok önemli… Gıda ürünlerinin sertifikalı olması çok önemli, daha sonra bunların ithal edilmesi hiç zor değil. Bodrum buna çok müsait. Yatırımcı, tasarımcı, gıda mühendisleri ve köylü beraber çalışırsa bu proje başarılı olabilir. Bu alanda panayır düzenlenebilir ve iş dünyası belli toplantılarını Bodrum'da yaparken bir günlük bir çıkartma yaparak bu eko-köy modeli alanını ziyaret edebilir.
Sunumuna Yalıkavakta kurduğu Bodrum Tasarım Köyü hakkında bilgiler vererek devam eden Malhan, Bodrum için üretilecek akılcı kırsal kalkınma projeleriyle halkın ciddi gelir elde edilebileceğini ve Bodrum için en az 1 yıllık turistin garanti edilebileceğini belirterek, kooperatifçiliğin önemine vurgu yaptı. BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon'dan destek sözü alan Malhan sunumunun ardından ilgileri için BODTO Meclis'ine teşekkürlerini sundu.


“Hep beraber desteğe hazırız!”
BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ise kırsal kalkınma konusunda Bodrum Mandalinasını örnek vererek, Bodrum'da özellikle 1980'li yıllarda tarımın yerine turizmin geçtiğini, bu sürecin 1985'ten sonra iyice hızlandığını ve mandalina bahçelerinin kaderine bırakıldığını vurguladı ve şöyle dedi: “İnanın yaz kış buradan kamyonlar dolusu, mandalina, portakal, limon şehir dışına giderdi. Bulgaristan ve Yugoslavya'ya dahi bu ürünler pazarlanırdı. Sonra turizm gelince biz bir senede kazandığımız parayı 3 ayda kazanmaya başladık ve tarımı, mandalinayı unuttuk... Tarımla turizmi beraber yapabilseydik durum böyle olmazdı. Bodrum'da büyük bir tarım potansiyeli var, tarımla ilgili ciddi birikim var. Biz kaderine bırakılan mandalina bahçelerini canlandırmak için Bodrum Turunçgil Üretici Birliğini kurduk, gücümüzün yettiğince yılda 5 ton mandalina konservesi elde ediyor, 5,5-6 milyon şişe Bodrum Mandalina Gazozu üretiyoruz. 2015 yılında 26.000 koli gazoz sattık. Demek istediğim Bodrum'da Pazar yaratılabiliyor, isteyince yapılıyor. Kırsal kalkınma projelerine, eko-turizm projelerine hep beraber BODTO olarak desteğe hazırız!”.
Mimar Faruk Malhan'a BODTO meclisi tarafından bir anı hediyesinin takdim edilmesinin ardından Meclis olağan gündemiyle devam etti.
Bodrum Ticaret Odası (BODTO) her ay sonunda düzenlenen meclis toplantılarında önemli konukları ağırlamaya ve Bodrum'a dair konuları gündeme getirmeye devam edecek.