KOSOVA HEYETİ BODTO’DA
01.04.2016 16:19
31 Mart 2016 Perşembe günü KOSOVA heyeti Odamıza bir iş gezisi kapsamında ziyarette bulundu. BODTO'yu temsilen Meclis Başkanı İlhan Ersan, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon, Yönetim Kurulu Başkan Yard. İbrahim Akkaya, Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ağan, Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Serttaş, Meclis Üyesi Toros Demirdöven, Meclis Üyesi M.Ufuk Gürül, Meslek Komite Başkanı Sefer Işık hazır bulundu.

BODTO Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıda Kosova heyetinden, Kosova Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Avni Kastrati, Prizren Belediyesi Meclis Başkan Yardımcısı Business Forum Prizren Başkanı Levent Bus, Prizren Belediyesi Başkan yardımcısı Lurzim Kabas, Prizren Belediyesi Kamu Müdürü Ilir Baldedaj, Dardani Turizm Şirketi Sahibi Qamil Mustafa, Venera Turs Turizm Acentası Fari Vegaj, Vector Turizm Acentacılık Sahibi Vahit Karavidaj, Beska Besimi Restaurant Sahibi Islam Shkreli, Sylo Restaurant Sahibi Buyar Dapko, Toptan Tekstil Fabetex Cengiz Metlilo, Make Pilar AVM sahibi Daver Krasniqi, Karton Toptan alım satım ve geri dönüşüm Muhamed Morina, Nida Medikal Ortopedik ürünler Fatijon Fetollari, Dua Turizm Acentası Driton Ukimeri, Posta Telekomunikasyon Prizren Bolge Müdürü Recep Morina, Avrupa Birliği Küçük Orta Ölçek Yatırım Ajansı temsilcisi Enver Hoca katıldı.

Toplantıda TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel ile BODER Başkanı Halil Özyurt da hazır bulundu.

BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon açılış konuşmasını yaparken, heyete hosgeldiniz dedi. Bodrum ekonomik yapısı hakkında genel bilgilendirme yaptıktan sonra Kosova ile ticari işbirliklerinin gelişmesi adına yat imalat sektörü hakkında Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ağan bilgi verdi. Yine Bodrum inşaat sektörü hakkında ise Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya bilgilendirme yaptı. Mahmut Kocadon iki ülke arasındaki turizm verilerini paylaşırken, Muğla'ya 300 Kosovalı gelirken bunların 200'ünün Bodrum'a geldiğini belirterek, iki ülke arasındaki turizm etkileşiminin artırılması gerektiğini vurguladı. Vize muafiyeti uygulamasının ise önemli bir avantaj olduğunu belirten Mahmut S. Kocadon, gelecek dönemde bu durumun turizm konusunun gelişimi için önemli olacağını belirtti.

Ardından Kosova Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Avni Kastrati, Prizren Belediyesi Meclis Başkan Yardımcısı Business Forum Prizren Başkanı Levent Bus, Kosova ülkesinin ekonomik, sosyal yapısı ile ticari faaliyetleri hakkında sunum yaptı. BODTO'ya misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederlerken, somut sonuçların doğması adına hemfikir olduklarını belirtti. Kosova ülkesini ilk tanıyan ülkelerin başında Türkiye Cumhuriyeti gelmektedir. Tüm işbirliği ve ortaklıklara hazırız. Kısa zaman sonra iki ülke arasında yürürlüğe girecek “serbest ticaret antlaşmasıyla” ticari ilişkilerin gelişeceğini düşündüklerini belirtti. Üreticilerin kolaylıkla ihracat yapabileceklerini belirten Bakan Yardımcısı, AB ile gümrüksüz ihracat yaptıklarını, CEFTA antlaşmasıyla da Sırbistan, Karadağ, Moldova ve Makedonya ile serbest ticaret antlaşmaları olduğunu söyledi. 189 ülke içinde 66 sırada yer alan Kosova'nın genç nüfusu ve umut vaad eden ülkeler arasında yer aldığını, tarım-madencilik-enerji sektörlerinin gelişmekte olduğunu belirttiler. UNESCO kültür mirası olan bir çok eserleri olduğunu, turizmin kış turizmi olarak geliştiğini söylediler. Yatırımlar konusunda ise hükümetin desteğinin en üst düzeyde olduğunu belirtirken, 48 saatte ücretsiz kayıt işlemleri, izinlerin azaltılması ve engellerin kaldırılması yönünde çalışmaların tamamlandığını anlattılar.

Söz alan Mahmut Kocadon, Bodrum'u nasıl bulduklarını sordu? Daha önce Bodrum'a hiç gelmediklerini ancak Bodrum'un gezip görülecek bir yer olduğunu belirtirken, Antalya'ya sunexpres, pegasus'un direkt uçuşları olduğundan daha çok tercih edildiğini söylediler. Bunun üzerine heyet uçak firmaları ile görüşerek direkt uçuşlar konusunda çalışma yaparsanız Bodrum'a gelen ziyaretçi sayısı da artacağını belirttiler.

Sunum ve görüşmelerin ardından gelen heyetle BODTO, TÜRSAB ve BODER heyeti ikili görüşmeler gerçekleştirdi.