AFRİKA İLE TİCARET YAPACAK FİRMALARIMIZA UYARI
21.03.2016 10:58

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Odamıza gelen yazıda, T.C. Ekonomi Bakanlığı'ndan aldıkları bir yazıya atfen, kendilerini Benin'de yerleşik işadamı/şirket olarak tanıtan bazı kişilerin Türkiye'deki işadamlarımızla internet ortamında temas ederek, iyi fiyatla ve bazen uzun süre devam edecek sözleşmelerle muhtelif ürünler satın alacaklarını iddia ettikleri; kimi zaman bu alım işlemlerinin uluslararası bir kuruluş veya banka tarafından finanse edileceğini belirttikleri; bu şekilde irtibat kurdukları işadamlarımızdan Türk firması adına gümrüğe, ticaret odasına kayıt yaptırmak, yurtdışı banka hesabı açtırmak, vs. bahaneler altında genelde bin ila üç bin Dolar arasında değişen işlem parası talep ettikleri bildirilmiştir.

Yazıda ayrıca, söz konusu dolandırıcılık faaliyetlerinin zaman zaman gerçek firma isimleri kullanılarak ya da doğrudan ülkedeki mevcut şirketler tarafından da yapılabildiği ifade edilmekte ve firmalarımızın şüphe uyandıracak bu gibi durumlarda Kotonu Büyükelçiliğimize başvurmalarının önem arz ettiği aktarılmaktadır.

Gana Ankara Büyükelçiliği'nden aldıkları bir yazıya atfen ise, zaman zaman kendilerini Ganalı işadamları olarak tanıtarak ticaret ve işbirliği yapmak amacıyla Türkiye'de yerleşik firmalar ile temasa geçenlerin olduğu, ancak bu durumun her zaman gerçeği yansıtmayabileceği, bu kişilerin sahte kimlik ve adres bilgileri ile dolandırıcılık girişimlerinde bulunabildikleri bildirilmektedir. Söz konusu dolandırıcılık girişimlerinin sahte sözleşmeler, değerinin üstünde kesilen faturalar karşılığı para transferi talepleri, pazar değerinin altında altın satışları, ihaleyi ya da satışı sonuçlandırmak için avans ödeme talepleri şeklinde gerçekleştiği iletilmektedir.

Yazıda devamla, Ganalı işadamları olarak kendilerini tanıtarak benzeri taleplerde bulunan firmaların sundukları belgeleri Gana'nın Ankara'daki Büyükelçiliği'ne ileterek alınmasının faydalı olacağı uyarısında bulunulmaktadır.

Bu çerçevede, Türk firmalarının ileride doğabilecek benzer sahtecilik girişimlerinden uğrayabilecekleri zararın önlenebilmesi için firmalarımızın şüphe uyandıracak bu gibi durumları ilgili Diplomatik Temsilciliklere iletmeleri önem arz etmektedir.