Duyuru Arşivi
26. MUĞLA ODALARI VE BORSASI ORTAK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
Değerli Üyelerimiz,
14.10.2015 16:22

25.'si BODTO organizasyonu ile gerçekleşen Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantılarının 26.'sına Marmaris Ticaret Odası ev sahipliği yaptı.

01-02 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleşen toplantıların ilk günü Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Genel Sekreteri Mehmet Çüçen ve Akreditasyon Sorumlusu Seher Taner Akgün, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Genel Sekreteri Prof.Dr.Fuat Önder, Marmaris Ticaret Odası (MTO) Genel Sekreteri Taşkın Baykara ve Akreditasyon Sorumlusu Miray Apak katılmışlardır. Ayrıca, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası ve Muğla Ticaret Borsası ilgili personelleriyle, GEKA desteklerini bilgilendirmek üzere Ajans Tanıtım ve Dış İlişkiler Birim Başkanı Ömer Faruk Kiraz katılmışlardır.

Toplantı gündemini görüşen genel sekreterler, Muğla Odalar ve Borsası Ortak Toplantılarının Prosedürünün oluşturulması için Kasım ayında bir toplantıyı Muğla'da yapmayı kararlaştırmışlardır. FTSO'nun ortak eğitim programlarının karşılanması için ise ortak eğitim ihtiyaçlarının karşılanması için GEKA Teknik Destek programına başvurulması kararlaştırıldı.

2 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşen toplantıya da Muğla Valisi Amir Çiçek, Marmaris Kaymakamı Cemalettin Yüksel, Kurum ve Kuruluş Müdürleri, Marmaris oda başkanları, MUTSO, MTB, MİTSO, FTSO, BODTO, MTO ile Muğla ilindeki Deniz Ticaret Odalarının Şubeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Başkanları ve Genel Sekreterleri katılmışlardır.

Toplantıya Odamızı temsilen BODTO Meclis Başkanı İlhan Ersan, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İbrahim Akkaya ve Mehmet Ayaz ile Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç ve Genel Sekreter Prof.Dr.Fuat Önder katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, gerek yurt dışında gerekse ülkede yaşanan olumsuzluklar sebebiyle 2015'te turizmde beklentilerin altında kalındığını, 2016'dan da endişeli olduklarını kaydetti.

Mehmet Baysal, “öncelikle iş dünyasının şunu bilmesi gerekir ki rekabet fiyatla değil; kaliteyle, ardından markalaşmayla olur. Artık mikro ölçekli, yereli, farklı deneyimleri vurgulayanlar rekabette ön plana çıkmaktadır.  Arz-talep dengesinin kurulma saati de gelmiştir. Kalite standartları ve nitelik bilinciyle işletmeler oluşmalıdır. Arz fazlası her zaman kalitesizliği doğurur. Önemli olan yatak sayısı, sandalye sayısı değil yatak ve sandalye kalitesidir.” dedi

Muğla Valisi Amir Çiçek ise Muğla genelinde yerel ekonomiye verilen önemin artması gerektiğini belirterek , “Muğla'mız içerisinde çok büyük tesislerimiz var. Bu tesisler en ufak lojistik ihtiyaçlarını başka diğer illerden temin etme yoluna gidiyorlar. Bunun önüne geçmek birinci önceliğimiz. Turizmin yanında destekleyen sektörlerde gelişmeli. Tarım alanında yapılacak gelişmeler burada turizme lojistik desteği de arttıracaktır” dedi.

“Fırsatçı ve rantçılara göz açtırılmayacak”

Muğla ilinde süreklilik ve kalite açısından gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılacağını belirten Vali Çiçek, işletmecilerinde bu konuda yapması gerekenleri söyledi. Çiçek “İşletmecilerimiz rantçılara ve fırsatçılara pirim verdirtmemeli. Bir yıl açılan bir işletme seneye isim değiştirip kazandığı güveni yerle bir etmemeli. Turizmde kalite ve güven birbirinden ayrılmaz olarak benimsenmeli” dedi.

“Bürokrasi size engel olamaz”

Muğla'nın çok büyük bir bölümünün özel kanunlarla koruma altında olduğunu da sözlerine ekleyen Vali Çiçek “Çevre hepimizin koruması gereken ana unsur olmalı. Ancak bulunduğumuz coğrafya gereği turizm elverişli olan bu topraklar kendi kendine yete bilen bir hal almalı. Örneğin yenilenebilir enerji konusunda özellikle güneş enerjisi bizim için biçilmiş bir kaftan. Koruma kullanma dengesi en üst düzeyde gözetildikten sonra siz işletmecilerimize bürokrasi engel olmamalı. Bürokraside bu konuda takıldığınız zaman gelip beni bulun. Bu konuda size gereken desteği vermek bizlerin boynunun borcudur” diye konuştu.

Program akışı içerisinde BODTO Genel Sekreteri Prof.Dr.Fuat Önder'in Divan başkanlığında konuşmacılar sunumlarını gerçekleştirdiler.

Bodrum Ticaret Odası adına konuşan BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç, Turizm ve Tanıtımın Geliştirilmesi ve Kentsel Tasarım konusunda sunum yaptı. Eyinç, kentlerin bir kimliği olduğu ve bu kimliğin korunması ve geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

İyi uygulamalardan örnekler veren Eyinç, kentsel mimarinin ve kent kimliğinin korunduğu bölgelerde işletme kalitesinin daha yüksek olduğunu, buralardaki işletmelerin gelirlerinin de arttığının altını çizdi.  Deniz Eyinç, “Tüm odalar bu konuya temas etmeli ve dikkat çekmeli. Sorumlu sadece yerel yönetimler değil. Oda ve borsaların kuruluş amaçlarından biri de şehrin gelişimine uygulanabilir katkı sunmaktır.” dedi. Kentlerin toplumun tüm kesimleri düşünülerek tasarlanması gerektiğini ifade eden Deniz Eyinç, “Yapılan yeni konutların aynı şekilde yapılmamalı. Yaşayan düşük gelirliler de düşünülerek konut fiyatları uygun tutulmalı ve ulaşım kolay olmalıdır. En önemli kaynak insan kaynağı. Kiralar ve ulaşım çok pahalı olmamalı.” şeklinde konuştu.

Toplantıdaki diğer gündem başlıkları ise şöyledir;

1.     TOBB Fuarlar Türkiye Sektör Meclis Başkanı Sayın Cihat Alagöz, yerli ve yabancı fuarlar ve katılımlar konusunda bilgilendirme yaptı.

2.     MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, balıkçılığın gelişmesi için desteklerin artmasına ve fuar katılımlarının önemine değindi.

3.     Bölgede alabalık üretiminin geliştirilmesi için yapılması gereken konular görüşüldü.

4.     Kentsel tasarım ve kent kimliğinin önemi konusunda sunumun ardından görüşler paylaşıldı.