Muğla Odaları ve Borsası 25. Toplantısı BODTO Organizasyonuyla Yapıldı
Değerli Üyelerimiz;
06.04.2015 17:47

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) 25. Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısına ev sahipliği yaptı. 4 Nisan Cumartesi gerçekleşen toplantıya Turizm Eski Bakanlarından Bahattin Yücel, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Muğla Ticaret Borsası, Milas ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odaları, Marmaris Ticaret Odası, İMEAK Deniz Ticaret Odalarının Şubeleri Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Genel Sekreterleri katıldı.

BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. KOCADON'un açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda şunları söyledi; "İlkini 2006 yılında yapmıştık bugün 25.'sini gerçekleştiriyoruz. İlimizde turizmi nasıl geliştirebiliriz, kazançlarımızı nasıl çoğaltabiliriz bunları konuşacağız. Gelişmekte olan birçok ülke turizme yönelmiştir ama ülkemiz turizm ürünlerini çeşitlendirememesi, klasik yani tarih, deniz, güneş ve kum dışında kendini geliştirememiştir. Bu klasik turizmin dışında değerlendirilebilecek birçok enstrümanımız var. Bunların en başında spor turizmi, alternatif turizmler ve deniz turizmi gelmektedir" dedi. Turizmi geliştirip, çeşitlendirmek için öncelikle vizyon oluşturmalı, fırsatları tanımlamalı, eylem planı hazırlayıp stratejik iş birlikleri kurulması gerektiğinin altını çizen Mahmut S. KOCADON, turizm için bu çalışmaların önemini vurguladı.

MİTSO'da gerçekleşen 2015 yılının ilk toplantısı ile Genel Sekreterler toplantısının sonuçları Prof. Dr. Fuat ÖNDER tarafından özetlendi. Toplantıyı yöneten BODTO Meclis Başkanı İlhan ERSAN 8 Nisan'da gerçekleşecek olan 8. Ticaret ve Sanayi Şurası için Muğla yöresinde belirlenen 3 ortak sorun hakkında katılımcılar görüşlerini sunarken ulaşım, kırsal kalkınma ve turizm potansiyelinin geliştirilmesi konusunda belirlenen sorunlara ait çözüm önerileri değerlendirildi.

BODTO Meclis Başkanı, Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Sekreteri 8 Nisan günü Sayın Başbakanın da katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde gerçekleşecek 8. Ticaret Sanayi Şurası'na katılacaklar, gündeme alınan ecrimisil konusunu da değerlendirecekler ve toplantı sonuçlarını şurada paylaşacaklardır.

Katılan tüm Muğla Odalar ve Borsası temsilcileri bölgeleri hakkında görüş ve önerileri hakkında sunum yaparken, turizm, tarım ve çevre konularında özellikle var olan doğal yapının korunmasının temel strateji olduğu üzerinde durdu. Başta kıyıların kullanımı, termik enerji santralleri ile ilgili sunumlar yapıldı.

BODTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ayaz, turizmde kentsel dönüşümün gerekliliği ve turizmin sürdürülebilirliğinde turizm tesislerinin önemine değindi. Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç ise, Bodrum'un mevcut turizm altyapısı ile benzer konumdaki uluslararası turizm destinasyonlarını karşılaştırırken, Bodrum turizminin mevcut altyapısı ile gelişimi için önerileri sundu. BODTO Meclis Üyesi Toros Demirdöven, turizmde doğal çevrenin korunması ile ilgili kamu tarafından izlenmesi gereken stratejileri paylaştı.

Muğla ilinde Turizm'de yeni tanıtım stratejileri belirlenmesi (yeni tarım, denizcilik ve çevre uygulamaları) konulu toplantının modaratörlüğünü yürüten Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel turizmin bir yaşam biçimi olduğu vurgusunu yaparak bu yaşam biçiminin uygar, dünya ile uyumlu olması gerektiğini belirtti.  Markalaşmanın önemine de dikkat çeken Yücel, Muğla'nın ender 2 havalimanı barındıran illerden biri olduğunu belirterek bunun iyi kullanılması gereken bir fırsat olduğunu ve ulaşım altyapısının arttırılması gerektiğini vurguladı. Bahattin Yücel, "Klasik konvansiyonel sistemlerle, broşürler, reklamlar, toplantılar, fuarlara katılmalar, yurt dışında bürolar açılması ya da çok pahalı tanıtım kampanyalarının yapılmasının yavaş yavaş zamanının geçmekte olduğunu görüyoruz. Kent tanıtımının tek başına tanıtım yapması, bir tatil bölgesinin tatil turizmini ya da arkeolojik değerlerinin öne çıkarılarak yapılan tanıtım çalışmalarının etkili olmayacağı ortaya çıkıyor. O yüzden bu geleneksel konvansiyonel yöntemlerinin yerine yeni yöntemler ortaya çıkması gerekiyor. Bunların başında, insanların doğrudan haberleşmesine olanak sağlayan sosyal medya olabileceğini ve bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından bir sonraki toplantının Fethiye Sanayi ve Ticaret Odasında yapılmasına karar verilerek, BODTO'nun verdiği akşam yemeği ile etkinlik tamamlandı.