BODTO Haberleri
Muğla Odaları Ortak Toplantısı Yapıldı
Muğla Odaları ortak toplantısı 18 Ağustos 2014 tarihinde Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın evsahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantının gündem maddelerini,
20.08.2014 13:45
Muğla Odaları'nın Büyükşehir Belediyesi'nden beklentileri ve Güneybatı Türkiye Güneş Enerji Teknopolis Projesinin tanıtımı oluşturdu.

Toplantıya Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Bodrum Ticaret Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Marmaris Ticaret Odası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Deniz Ticaret Odalarının katıldığı toplantıya BODTO'yu temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Meclis Başkanı İlhan Ersan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya ve Genel Sekreter Prof. Dr. Fuat Önder katıldı.

Toplantıda BODTO 1 Nolu Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Yüksek Şehir ve Bölge Planlamacısı Yaşar Sevgi Actor Milas ve Bodrum arasında kurulması planlanan içinde 100 megawattlık güneş enerjisi santralinin de bulunduğu uluslararası teknoloji geliştirme, üretim, e-ticaret ve bilim-turizm bölgesi olan Güneybatı Türkiye Güneş Enerji Teknopolis Projesi sunumunu yaptı.

Toplam yapım maliyeti 850 milyon doları bulan proje için odalardan destek isteyen Sevgi Seren Actor, işadamlarının desteğinin alınması halinde bölgeyi ciddi anlamda kalkındıracak olan projenin daha çabuk gerçekleşeceğine dikkat çekti. Actor, güneş enerjisi panellerinin bulunduğu alanda rahatlıkla tarım yapılabildiğini de belirterek 794 hektarlık bir alanda yapılması planlanan ve serbest bölge oluşturulmasının büyük avantaj sağlayacağı alanda sanayi tesislerinin yanında bir Teknoloji Enstitüsü, Kongre Merkezi, Fuar alanı ve yerleşim alanları bulunacağına dikkat çekti.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, devlet politikasına göre Muğla bölgesinde 20 MW enerji üretilmesine izin verildiğini belirterek, bir çok kişinin rüzgar enerjisi üretmek için başvuruda bulunduğunu ancak izin alamadığını hatırlatarak 100 MW için izin alınmasının zor olduğunu söyledi.

Güneş enerjisi için var olan potansiyelin harekete geçirilmesiyle nükleer enerjiye ihtiyacın olmadığını belirten Actor, entegre proje olması nedeniyle izinlerin rahatlıkla alınabileceğini dile getirdi.

Projenin maliyetinin yüksek olduğunu belirten oda başkanları, odalara yazı yazılmasını isteyerek başvurular için destek olacaklarını dile getirdiler. Toplantıda Muğla'nın, güneş enerjisi yatırımlarında Konya'dan sonra en fazla yatırım yapılacak ili olduğu dile getirilerek, lisanssız başvuruların ciddi oranda fazla olduğuna dikkat çekildi.

Toplantının ikinci bölümünde Muğla Odaları'nın Büyükşehir Belediyesi'nden beklentilerinin belirlenmesi amacıyla odaların görüşleri açıklandı. MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile görüşmelerinde Muğla Odaları'nın büyükşehirden beklentilerinin iletilmesi görüşünün kabul gördüğünü belirterek "Muğla'nın stratejik planı oluşturuluyor. Odalarımızın taleplerini iletelim. Stratejik planın hazırlanmasına katkı sağlarız" dedi.

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon Bodrum'un en önemli sorunları arasında çok yüksek olan ecri misil ücretlerinin düşürülmesini ve tüm ilçelerin sorunları arasında yer alan gereğinden fazla sayıda olan işletme açılmasının önüne geçilmesini istedi. Kocadon, işyeri fazlalığının önüne geçmek için stratejik planda sınırlama getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Muğla Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş, daha önce odaların ortak kararı olarak işyeri açılmasının sınırlandırılması ile ilgili hazırlanan yazıyı bakanlığa gönderdiklerini ancak olumsuz cevap aldıklarını belirterek yasal olarak bunun önüne geçilemediğini dile getirdi.

Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, ruhsatsız işletmelerin işletme fazlalığını ciddi oranda artırdığını belirterek yeşil alana kafe açılmasına izin verilmesi, 50 yerine 200 sandalye konulması nedeniyle işletme fazlalığı oluştuğuna dikkat çekti.

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu deniz ile ilgili planlamalarda Deniz Ticaret Odaları ile birlikte çalışması gerektiğini belirterek "Denizde yapılacak planlama ve yapılaşma için bizimle birlikte çalışma yapmaları gerekiyor. Planı bize dayatırlarsa mahkemeye gideriz" dedi. Gündüz Nalbantoğlu Bodrum'daki liman gelirlerinin Muğla'da yok olmasını istemediklerini belirterek limanların ciddi bakıma ihtiyacının olduğunu söyledi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Fethiye'nin büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda olan sorunlarını sıralayarak çözümü için destek istedi. Kaya Köyü'nün imarının bir an önce yapılması, kruvaziyer iskelenin yapılması için destek verilmesi, başta Ölüdeniz arıtma tesisinin kapasitesinin artırılmasının yanında Belceğiz Mahallesi içme suyunun getirilmesi, Ovacık ve Hisarönü mahallelerine arıtma tesisi ve kanalizasyon yapılması, Fethiye Limanının temizlenmesi konularını dile getiren Akif Arıcan, büyükşehir belediyesinden beklenen öncelikli sorunlar ve çözüm önerilerinin de bulunduğu dosyayı ortak raporda yer alması için MUTSO Başkanı Bülent Karakuş'a teslim etti.

Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer yerel ürünlerin zincir marketlere girmesi için büyükşehrin baskı oluşturmasını istedi.

MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Muğla'ya Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman bölgesine hal yapılması gerektiğini belirterek turistlerin farklı bir kültürel aktivite yaşayabilmesi için avam projesi hazırlanan Yörük Köyü projesinin gerçekleştirilmesini istedi.

Odaların büyükşehir belediyesinden beklentileri Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ortak rapor haline getirilecek. Hazırlanan ortak rapor, Muğla stratejik planına katkı sağlanması ve Odaların büyükşehir belediyesinden beklentilerinin iletilmesi amacıyla büyükşehir belediyesine teslim edilecek.

Toplantıda Fethiye, Marmaris ve Bodrum gibi ilçe belediyelerine ödenek ayrılırken kış nüfusunun baz alındığı belirtilerek yaz aylarında nüfusun ciddi artması nedeniyle sıkıntı yaşandığı, ödenek belirlenirken yaz nüfusunun baz alınması gerektiğine dikkat çekildi.
Ayrıca toplantıda TAPDK Belgelerinin yeniden Odaların vermesi için TOBB'a yazı yazılması kararı alındı.