Asgari Sermayeye Artırımına İlişkin Duyuru
Bilindiği üzere, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun Geçici 7 nci maddesi uyarınca, bu madde kapsamında tasfiye edilerek kayıtları silinecek
03.04.2014 15:04
anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tespit edilerek bunlara yapılacak ihtarlara ilişkin süre, 01.07.2014 tarihinde sona erecektir.

Öte yandan, Münfesih Olmasına veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler ile Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğin 5 inci maddesi ile ticaret sicili müdürlükleri tarafından, Kanunun Geçici 7 nci maddesi kapsamındaki şirketlerin toplu olarak 31.03.2013 tarihine kadar belirlenerek öngörülen işlemlerin yerine getirilmesi, ayrıca söz konusu işlemlerin 01.07.2014 tarihine kadar aylık olarak yerine getirilmesi gerektiği düzenlenmiş olmasına ve ilgi yazımızla da konuya ilişkin uyarılarda bulunulmasına rağmen halen bazı sicil müdürlüklerince, Tebliğde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde gereği gibi hareket edilemediği müşahade edilmiştir. Bu bağlamda, Kanunda öngörülen sürenin darlığı da dikkate alınarak gerekli hassasiyet gösterilmek suretiyle kapsam dahilindeki şirket ve kooperatiflerin belirlenerek derhal gerekli işlemlere başlanılması, aksi takdirde, mahalinde yapılacak inceleme sonucundaki tespitler doğrultusunda sorumlular hakkında hukuki ve idari tedbirlerin alınacağının bilinmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 20 nci maddesine göre, sermayesini 50.000 TL'ye yükseltmeyen anonim şirketler ile sermayesini 10.000 TL' ye yükseltmeyen limited şirketler 14.02.2014 tarihi itibariyle infisah etmiş sayılmıştır.

Bu itibarla, 14.02.2014 tarihinden önce Kanunda öngörülen asgari sermayeye ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyerek 14.02.2014 tarihi itibariyle infisah etmiş sayılan anonim ve limited şirketler ile ticaret sicili müdürlüklerinin Kanunun Geçici 7 nci maddesinde öngörülen işlemleri yerine getirmeleri gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1- Asgari sermayeye ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyerek 14.02.2014 tarihi itibariyle infisah etmiş sayılan anonim ve limited şirketlerin derhal tespit edilmesi,

2-Tespit edilen söz konusu şirketlerin ticaret sicilinde kayıtlı son adresine ve sicil kayıtlarına göre şirketi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere anılan Tebliğin ekinde yer alan (Ek-2) ihtarın yapılması,

3- Yapılan ihtarların aynı gün içinde ilan edilmek üzere Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğüne gönderilmesi,